- Speelgoedfabrikant LEGO heeft woensdag het prototype van z’n eerste duurzaam gefabriceerde steentje gepresenteerd.
- De nog witte blokjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en oude PET-flessen.
- Het gaat nog zeker twee jaar duren voor de ‘groene’ steentjes ook daadwerkelijk te koop zullen zijn.
’s Werelds grootste speelgoedfabrikant LEGO heeft woensdag het prototype van de eerste steentjes gemaakt van gerecycled plastic gepresenteerd. Het is een belangrijke stap voor het Deense bedrijf dat ruim 400 miljoen dollar uittrok om z’n gekleurde bouwblokjes van plastic duurzamer te maken.
De afgelopen drie jaar heeft LEGO 250 varianten aan duurzaam plastic getest als basis voor z’n iconische steentje. Het hoofdbestanddeel van het prototype is uiteindelijk plastic afkomstig van weggegooide flessen.
Volgens Tim Brooks, hoofd duurzaamheid van LEGO, is dit plastic “even duurzaam, sterk en van hoge kwaliteit als waarvan de bestaande blokjes gemaakt zijn”. Gemiddeld levert een PET-fles van 1 liter genoeg grondstof op voor tien standaard LEGO-steentjes.
Ondanks dat LEGO nu de juiste formule gevonden heeft, zal het nog bijna twee jaar gaan duren voor er ook echt gerecyclede LEGO pakketten in de winkel liggen. “Het hele proces, van het schoonmaken van de flessen tot het fabriceren van steentjes waarmee het kasteel van Zweinstein gebouwd kan worden, is op dit moment nog een uitdaging”, zei Brooks tegen de BBC. “Een superleuke uitdaging, maar wel een die zeker nog 18 tot 24 maanden zal gaan duren.”
Volgens Brooks zijn de gerecyclede blokjes en de 'normale' LEGO-stenen op dit moment nog niet verwisselbaar met elkaar en passen ze nog niet perfect in elkaar. Ook heeft de speelgoedfabrikant tot nu toe alleen nog witte blokjes gefabriceerd en moeten er dus nog testen plaatsvinden met het verven van de nieuwe steentjes voor ermee gespeeld kan worden.
LEGO maakt tussen 110 en 120 miljard plastic bouwstenen per jaar en op ongeveer vijf procent na zijn alle blokjes momenteel gefabriceerd van een nieuw soort plastic gemaakt van ruwe olie. Het bedrijf stoot ongeveer 1,2 miljoen ton CO2 per jaar uit, waarvan ongeveer een derde afkomstig is van de productie van de plastic blokjes.
Volgens Brooks gaat het gebruik van gerecycled plastic het bedrijf helpen om die uitstoot terug te brengen. LEGO heeft als doel om per 2030 al het nieuwe plastic uit z'n speelgoed te hebben vervangen met duurzame alternatieven.
Lees meer over duurzame initiatieven:
- Zonnepanelen, geothermie en herbruikbaar plastic: zo wil Royal FloraHolland zijn bloemenveilingen duurzaam maken
- Hoe HP voorkomt dat meer dan 60 miljoen plastic flessen in zee belanden – en er vervolgens laptops van maakt
- Ikea gaat voor het eerst in zijn geschiedenis meubels verhuren – maar ben je daarmee goedkoper uit?